< Back

Lyckades på min morgonpromenad den 8 december 2010 att ta en bild på ett rätt så ovanligt solfenomen på dessa nejder. På en gång- och cykelväg vid Brunnsviken, inte så långt från Bergshamra, kunde man ostörd av skymmande föremål se denna halo, gloria runt solen.

En vecka tidigare hade det faktiskt varit en dag med liknande väder och halo, men till min besvikelse missade jag att få någon bild av hilmlafenomenet i fråga. Förhållandena för detta fenomen inträffar dessutom bara under en begränsad period på förmiddagen, innan solen har stigit så högt och himlen klarnat (från iskristaller).

Jag kan inte erindra mig, trots min uppväxt i Norrland, att jag har sett en liknande halo förut. Därmed inte sagt, att det aldrig förekommer solhalo ovanför Polcirkeln. Nej, men jag var också yngre på den tiden och hade nog annat att bry mig om. (Däremot har jag sett ett och annat fantastiskt norrsken - senast i januari 2000 - som ju är ett helt annat himlafenomen som mest kan skådas under kalla och klara vinternätter i Norr.)

Bilderna är tagna utan stativ och med en förhållandevis enkel kamera av modell PENTAX Optio M20. Har (ännu) inte gjort någon bildbehandling annat än förminskning av bildformat på nedan inlagda bilder.

Klicka/dubbelklicka på bilden för att förstora/återgå

Halo, en gloria runt solen 

Halo, en gloria runt solen

Halo, en gloria runt solen

Halo, en gloria runt solen