< Back

Switch 1

I början av 1985 ritade och byggde jag (på min fritid) en manick som sedan fungerade som den skulle men aldrig kom längre än till teststadiet. Senare har jag förstått varför det blev så. Jag fick en idé som jag trodde på men inte gav mig tid att fundera igenom. I stället för att ägna lite tid åt att ta reda på om det fanns något behov av denna speciella tillämpning hängav jag mig enbart åt lösningen, som i och för sig krävde kunskap och tankearbete. Det gällde bl.a. att hålla reda på ett antal olika logikkretsar och ett virrvarr av ledningar.

Min lösning, som var en hopkoppling av ett gäng persondatorer med inbördes nära avstånd till varandra, var enbart hårdvarumässig. Det handlade bara om att kunna växla skärmbilder till och från olika datorer via en gemensam kontroll med tryckknappar. Nästan alla slags kombinationer var visserligen möjliga, men det fungerade i pricip som ett slags bevakningssystem. Datorerna var gemensamt anslutna via videokablaget, vilket bestod av en mängd parallella ledningar, så att information (skärmbilder) enbart kunde skyfflas runt på kortare avstånd. Ingen programvara fanns att sköta utväxling av information mellan datorerna i denna sammankoppling.

Anordningen var självklart inget nätverk i egentlig mening, det visste jag ju. Men min lösning var vad jag tänkte mig att den skulle kunnat ha passat till, varken mer eller mindre. Exempelvis hade denna lösning kunnat tillämpas i en studiecirkel med lärare och elever med datorer i ett klassrum. Läraren skulle då ha lådan med switchar vid sin sida, kunna ta in en skärmbild från någon elevs dator (utan att det påverkade elevens skärm). Vidare skulle endast läraren vara förunnad att skicka ut (påtvinga) sin eller någon elevs skärmbild till en/flera/alla elever. Systemet fungerade alltså varken demokratiskt eller interaktivt. Dock hade jag på lådan monterat en digital sifferdisplay för indikera vilka knappar/skärmar som var aktiverade. Allt detta fungerade fint - rent tekniskt.

Om jag ändå hade tänkt lite längre, hade jag kanske varit först med en snarlik tillämpning, som kom i slutet av 80-talet och kallas KVM-switch. Med hjälp av en KVM-switch kan man omväxlande styra flera datorer från ett tangentbord, en monitor och en mus. Poängen med en sådan switch är ju att man kan spara på utrustning. Utveckling av olika KVM-switchar har pågått i flera år.

 

Switch 2

Kunskaper som jag hade lärt mig när jag byggde manicken i ovan fick jag nytta av när jag ett par år senare gjorde en tillämpning som faktiskt kom till användning och sparade på lite utrustning (och plats): ritning och förklaring