< Home

 

Robert Herbjörn Westerlund heter jag, bor i Sundbyberg men kommer ursprungligen norrifrån. Folk som för första gången hör mig prata, brukar påpeka att jag är från "Norrland" men träffar inte alltid rätt på vilken plats av denna stora del av Sverige det rör sig om. Kommer senast från Piteå men är uppvuxen i Malmberget, att jag har kvar min malmfältsdialekt, brukar jag upplysa om. Beroende på omständigheterna och på hur intresserad personen som frågar är, drar jag ibland en fullständigare version som jag hoppas bättre skall klargöra min något brokiga bakgrund.

Föddes sommaren 1952 i Hudiksvall i Hälsingland. Hamnade strax innan fem års ålder i Luleå. Bodde i Luleå samt tidvis i Malmberget tills att jag fyllde 10 år. Då bar det av till Sundsvall (där min far hade växt upp), där jag hann bli 12 år innan det var dags att flytta till Malmberget. Efter Malmberget, när jag var nästan 20 år, hamnade jag i Piteå, där jag stannade i nio år. Sedan blev det Farsta, Södertälje, Trollhättan, Stockholm och (senast) Sundbyberg. Nog av geografi.

För den som orkar läsa vidare följer lite släkthistorik. I mina blodådror flyter 75 % norskt och 25 % svenskt blod, hur konstigt det än låter. De 25 procenten stod min farfar för. Min farfar gick i sin ungdom på luffen från Sundsvall över till Norge, där han stannade (drog sig fram som rallare/sprängare) i 16,5 år. Sedan återvände farfar till Sverige med fru (född Karlsen) och två söner. Den yngre sonen, som alltså var 50-50 norsk-svensk, gifte sig senare med en kvinna med efternamnet Amundsen, som hade flyttat från Norge till Sverige 1947; dessa blev mina föräldrar. Så när 50 % norskt blod blandas med 100 % dito blir resultatet 75 % norskt blod. Resterande 25 % blod är i detta fall svenskt. Lätt som en blodplätt. (Man skulle nu kunna krångla till mitt genetiska arv med att t.ex. ta med att min farmors mor kom från Dalsland i Sverige, men det blir överkurs i procenträkning. I så fall kan man lika gärna gå tillbaka generation efter generation tills man slutligen hamnar i Afrika för ca 150000 år sedan.)

Övrigt. Nja, jag vill inte fläka ut mig med hela min levnadsbeskrivning på min hemsida. Formella personuppgifter (typ CV eller meritförteckning) passar bättre in i andra sammanhang, menar jag. Dessutom förbehåller jag mig rätten, för att låta högtidlig värre, att här göra som JAG vill allmänt vad gäller valet av information. Här kommer nödvändigtvis inte allt att analyseras och ges hänvisningar till källor o.dyl. med jobbiga länkar stup i ett, det bestämmer jag. Det vore annars som att bjuda hem folk och sedan tipsa dem om att det finns andra ställen att besöka i nästa kvarter. Någon besökare här kan i bästa fall hitta något av intresse och bli en smula inspirerad, hoppas jag. Jomenvisst.

Robert, 2007

 

Gamla kort